Евродепутатите одобриха скандалната директива за авторското право с 348 гласа за

...
Евродепутатите одобриха скандалната директива за авторското право с 348 гласа за
Коментари Харесай

Кои български евродепутати подкрепиха лобистката директива за авторското право! ДПС и БСП в основата на ограничаването на свободния интернет

Евродепутатите утвърдиха скандалната инструкция за авторското право с 348 гласа " за " и 274 " срещу " и 36 " въздържал се " ; текстът, който бе обект на невиждано лобиране и голям брой рецензии и ремонти, раздели и българските депутати. Ето по какъв начин гласоподаваха те според протокола, оповестен от Екологичен потенциал, оповестява " Дневник "

``
реклама

За приемане на директивата  са дали своят вот Неджми Али, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от Движение за права и свободи, Асим Адемов и Емил Радев от ГЕРБ, Светослав Малинов от ДСБ, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Сергей Станишев от Българска социалистическа партия.

Против  са били Илхан Кючюк от Движение за права и свободи, Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и Момчил Неков от Българска социалистическа партия.

Въздържали  са се Николай Бареков от " България без цензура ", Ева Майдел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Владимир Уручев от ГЕРБ.

По въпроса дали да бъдат гласувани ремонти на директивата (който бе отритнат единствено с 5 гласа разлика) българските представители са дали своят вот:

" За " гласоподаване на ремонти  – Николай Бареков от " България без цензура ", Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, Светослав Малинов от ДСБ, Ева Майдел и Владимир Уручев от ГЕРБ, Момчил Неков и Георги Пирински от Българска социалистическа партия, Илхан Кючюк от Движение за права и свободи.

" Против " гласоподаване на поправки  – Неджми Али, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от Движение за права и свободи, Андрей Ковачев, Емил Радев от ГЕРБ, Петър Курумбашев от Българска социалистическа партия.

Данни за гласоподаване от страна на Асим Адемов и Андрей Новаков от ГЕРБ, както и от Сергей Станишев от Българска социалистическа партия няма.

Въпреки множеството рецензии поради това, че текстът на директивата е неразбираем, рисков за свободата на словото, опровержителен на други наставления и не взема решение проблемите на изобретателната промишленост, Европейската национална партия (ЕНП) в лицето на докладчика Аксел Фос съумя да го прокара през Народното събрание преди изборите през май.

В настоящия си тип директивата просто е образец за неприятно законотворчество, разяснява ръководителят на управителния съвет на съдружие " Цифрова република ", юрист Ана Лазарова в изявление за " Дневник ". " Най-добрият вид би бил Народното събрание да отхвърли тази инструкция и всичко да почне изначало. (...) Директивата не организира същинска промяна, нито взема решение проблемите на цифровия обединен пазар, а се пробва да оправя избрани проблеми на избрани промишлености " на парче ".(Повече от мнението на адв. Лазарова четете тук.)

 

Данъкът върху линковете

 

Нейният член 11 задължава уеб страниците да заплащат на медиите, с цел да цитират каквото и да е, с изключение на " обособени думи или доста къси фрагменти " от техни изявления. Впрочем сходни закони, ориентирани тъкмо против нея, бяха признати в Германия и Испания.

" В Германия издателите не завоюваха нищо от това предложение, тъй като " Google " просто промени проявлението на новините в Google News и спря да демонстрира дългите фрагменти, за което би се претендирал лиценз. В резултат по-малко хора отиваха в новинарските уеб страници, тъй като са по-склонни да кликнат на линк, в случай че има фрагмент. Издателите дадоха на " Google " безвъзмезден лиценз да употребява фрагменти, само че не направиха това за по-малките търсачки от Европа. В последна сметка те дадоха на " Google " преимущество в конкуренцията. ", коментира в интервю за " Дневник " докладчикът в сянка за директивата Юлия Реда от Пиратската партия.

На въпрос на " Дневник " дали условията не слагат дребните медии и основатели на наличие в уязвимата позиция огромните уеб сайтове да не желаят да заплащат за наличието им и надлежно да не го популяризират, Фос уточни, че от изгода за тях би било да се обединят и да водят групови договаряния за права. " Всички основатели и издатели към този момент зависят от огромните платформи, изключително от една огромна търсачка. Ние като законодатели, би трябвало да подсигуряваме, че тази взаимозависимост е по-балансирана ", каза още той през февруари.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР